Legenda o nastanku otočja

Legenda o nastanku otočja

Cresko-Lošinjski arhipelag - Apsyrtides
 

Legenda o nastanku arhipelaga seže iz grčke mitologije.

Grčki mladić Jazon, sin svrgnutog kralja Ezona želi povratiti  prijestolje, koje mu nasljedstvom pripada. Da bi bio budući vladar Jolka u Tesaliji, morao se iskazati velikim junačkim djelom. Uvjet je da povrati zlatno ovnovo runo, koje je  u posjedu kralja Eeta.

Kralj Eet vladao je zemljom Kolhida, smještenoj na crnomorskoj obali Kavkaza. Zlatno runo u vrtu boga Aresa čuvao je opasni zmaj, koji nije nikad spavao. Zadatak je bio vrlo opasan i gotovo nemoguće ga je bilo ostvariti.

Odvažan mladić, željan slave i vlasti, odlučio se za taj nemogući poduhvat.

Naložio je da se napravi brod sa 50 vesala. Brod je sagradio Arg i po njemu dobio ime – Argo (brza). Jazon, kapetan broda, posadu je izabrao među grčkim junacima, poznate Argonaute. Otisnuo se na more i nakon duge plovidbe stižu u kraljevinu Kolhida. Vladar  nije želio predati runo, već je Jazon trebao dokazati svoju odvažnost i snagu.

Eejetova kćer Medeja se na prvi pogled zaljubi u Jazona, te mu lukavstvom i čarobnim moćima pomaže da osvoji zlatno runo.  Zahvalan Jazon bježi sa Medejom i Argonautima čuvajući oteti plijen. Kralj organizira potjeru koju vodi njegov sin Apsirt, Medejin brat.

Legenda kaže da ih Apsirt dostignuo na području Sjevernog Jadrana. Kolhinđani su bili nadmoćniji, ali zaljubljena Medeja prevarom namami svog brata na pregovore i tu ga Jazon probode mačem. Medeja raskomada Apsirtovo tijelo i od njegovih udova nastaje otočje. U čast Apsirtu arhipelag se nazvao Apsyrtides.

Arhipelag čine: najveći otok Cres (najveći hrvatski otok na Jadranu, tu titulu dijeli sa otokom Krkom), Lošinj, Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane, Male Srakane i brojni mali nenaseljeni otoci i hridi.