Plava Grota

Plava Grota

Plava Grota i plaža Sv. Ivan kod Lubenica

Plava Grota smještena je u uvali Žanje, podno mjesta Lubenice na otoku Cresu. Plava Grota je morska špilja koja se nalazi na rubu plaže u stijeni te ima dva ulaza.


Veći ulaz je malo udaljeniji od plaže, ali u njega se može ući plivajući ili sandolinom. Spilja je duga oko 20 metara i ima veliki zračni prostor. U unutrašnjosti spilje je mala šljunčana plažica.

Drugi uski ulaz nalazi se na dubini od nekoliko metara i u njega se može ući ronjenjem. Kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost koja čini ovu spilju posebnom. Tijekom ljeta u kasnijim popodnevnim satima sunce je u povoljnom kutu i stvara poseban doživljaj igra svjetla i vode, što reflektira prekrasnu plavu boju u različitim nijansama.

Sunce koje prodire kroz ulaz špilje nije dovoljno snažno, i more je unutra hladnije i osvježavajuće. Nakon izlaza iz spilje možete uživati na toplom žalu.
 

Kako doći do Plave Grote?

U Plavu Grotu najbliže i najjednostavnije je doći iz mjesta Martinšćica. U mjestu  se može iznajmiti barčicu ili koristiti usluge taxi boat-a.

Pješice je u Plavu Grotu moguće doći iz mjesta Lubenice. Ukoliko se odlučite posjetiti Plavu Grotu u ljetnim mjesecima preporučamo da uzmete dostatne količine vode jer je put vrlo strm i naporan. Iz mjesta Lubenice spuštanje do Plave Grote je oko 30-40 min dok je za povratak potrebno oko 1-1,5 sati penjanja.

U neposrednoj blizini uvale Žanje nalazi se predivna šljunčana plaža Sv. Ivan - jedna od najljepših skrovitih plaža na svijetu. Njemački časopis Bild svrstao je na 15. mjesto u konkurenciji od 40 najljepših plaža svijeta.

Ukoliko ste pomalo avanturist ovo su dvije prirodne atrakcije koje svakako morate posjetiti dok boravite na cresko – lošinjskom arhipelagu.