Ostala mjesta na otoku

Ostala mjesta na otoku
OSOR

Osor, grad – spomenik, smješten na dva otoka.

Već od antičkih vremena Osor je bio glavni centar dvaju otoka i luka od strateškog značaja na Sjevernom Jadranu prema Dalmaciji. To mu je omogućio povoljan  položaj i prokopan kanal „Kavauda“,  koji je osjetno skratio plovidbu prema jugu.  Kroz Osor je prolazio jedan od najstarijih trgovačkih puteva antičkog doba – Put jantara, odnosno sunčevog kamena.

Osor doživljava svoj procvat u rimsko doba.

Grad počinje polako propadati krajem XV i početkom XVI stoljeća, mjenjaju se pravci pomorskih puteva,  a epidemije kuge i malarije su još dodatno doprinjele njegovom  propadanju.

Povjesna jezgra skupila se oko starog trga na kojem se nalazi Vjećnica, Biskupski dvor, Katedrala sa zvonikom i natkrivena loggia, koja postaje muzej. Povjesnu jezgru sačinjavaju i zgrade iz XV i XVI stoljeća. Šetnjom kroz Osor doživjeti ćete zanimljivu povijest grada i osjetiti ugođaj prošlih, starih vremena.

Izvan jezgre nalaze se ostaci nekadašnjeg Apsorosa – groblje i ostaci katedrale prvih kršćana, stare zidine, bedemi, vrtovi, ostaci stare rimske vile, ostaci samostana...

Danas Osor živi uz umjetničke i kulturne manifestacije, poznate „Osorske glazbene večeri“ koje se održavaju u katedrali Sv. Gaudencija.
 
Osor nudi turističke kapacitete koji obuhvaćaju Kamp Bijar, te sobe i apartmane u privatnom smještaju.


STIVAN

Stivan je mjesto koje se nalazi na zapadnom dijelu otoka Cresa i sastavljen je od tri dijela:
  • Donje selo ( Sv. Luka),
  • Gornje selo ( Sv. Ivan) ,
  • Suviški ( Sv. Vid),
  • zaselak Rudovi nekoliko stotina metara sjevernije.
Uz samu cestu koja vodi prema mjestu Martinšćica nalazi se župna crkva  iz 1774. godine, a posvećena je Sv.Ivanu zaštitniku mjesta koji se slavi 24. lipnja.

Na samom kraju Stivana u osami nalazi se uvala Marašćica koja vrši i funkciju Stivanske luke.
 

MIHOLAŠĆICA

Miholašćica je naselje koje svoje korijenje vuče još iz rimskog doba. Smještena u zavjetrini s mnogo mediteranskog raslinja i predivnom plažom. Miholašćica se orijentirala na obiteljski turizam.

29.09. – slavi se „Mihovilova“
 
 

VIDOVIĆI

Selo Vidovići smješteno je oko 2 km sjeverno od Martinšćice na nadmorskoj visini od oko 280 m.

Uputite li se pješice ili svojim automobilom po uskoj i strmoj cesti kroz šumu crnike do Vidovića ostat ćete zatečeni čarobnim pogledom na arhipelag.

Želite li pobjeći od gužve ovdje ćete zasigurno pronaći svoj mir.

26.07. – se održava „Anina“ – šagra (tradicionalna narodna zabava).
 
 
VALUN

Valun je mjesto smješteno na južnom dijelu Valunskog zaljeva. Nastao je spuštanjem stanovništva prema obali iz starog Bućeva koje je bilo smješteno na platou iznad današnjeg naselja, u blizini crkve Sv. Marka. Uz tu crkvu i poznatu Valunsku ploču iz 11 st., koja se i danas čuva u župnoj crkvi u Valunu. Znamenitost je i Glagoljski lampidarij s replikama najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Hrvatskog primorja i Dalmacije.

Osim toga, Valun je poznat po svojoj  gastronomskoj ponudi, pa tu možete uživati u otočkim specijalitetima.

 
LUBENICE

Lubenice su malo naselje smješteno na vrhu litice visoke 378 m s koje se nudi prekrasan panoramski pogled na cijeli Kvarner, ali i na obližnju šljunčanu plažu sv. Ivana po mnogima najljepša plaža na otoku Cresu. Grad je nekad bio opasan zidinama, a ostatke je moguće vidjeti na sjevernom dijelu gdje se nalaze i jedna od gradskih vrata. Na južnom dijelu, malo niže od sadašnjeg ulaza u mjesto nalaze se i druga gradska vrata. Ako volite pješačke izlete spustite se do već spomenute plaže Sv. Ivana ili do uvalice Žanja koja se nalazi malo južnije uz čiji se rub nalazi ulaz u špilju zvanu Plava grota.

U ljetnim mjesecima, osim u predivnoj prirodi i prekrasnim arhitektonskim izvedbama, uživati možete i u  Lubeničkim večerima - glazbenoj manifestaciji na kojoj su predstavljeni brojni svjetski,ali i hrvatski autori.

02.02. slavi se „Kandalora“ („Svijećnica“)
 

BELI

Sjeverni dio otoka zove se Tramuntana. Beli je središte i najveće mjesto smješteno  na 130 m visokom brežuljku između zelenila sa  relativno laganim pristupom moru. Tipičan je primorski gradić čije porijeklo seže daleko u prapovijesno doba, a svoje najslavnije doba dane doživljava za vrijeme Rimskog carstva. Na mjestu liburnske gradine Rimljani osnivaju grad pod nazivom Caput Insulae, što znači Glava Otoka. Tada je  Beli spadao  u one gradove koji su u okviru Rimskog carstva imali potpunu autonomiju i nosili naslov republike.

U Belom obitava i bjeloglavi sup, jedna od najvećih ptica koje lete, zaštićena i ugrožena vrsta. To je ujedno i jedini strvinar u Hrvatskoj. U ovom dijelu Europe, Cres im je jedno od posljednjih utočišta.

Danas se stanovnici  Belog bave uglavnom turizmom, pa svojim gostima na raspolaganje stavljaju svoje sobe i apartmane. Svi ljubitelji kampiranja mogu smještaj naći i u  malom, simpatičnom kampu  koji se nalazi na samoj obali mora sa lijepom šljunčanom plažom i malim gatom.
 
 
ORLEC

Orlec je najveće cresko selo u unutrašnjosti otoka. Ime je dobilo po bjeloglavim supovima koje lokalno stanovništvo naziva „ orel“ i upravo se u blizini samog mjesta nalazi njihovo gnjezdište. Smješten na nadmorskoj visini od 240 m, od najbliže je obale udaljen 2 km. Pretpostavlja se da se zbog te udaljenosti od obale stanovnici Orleca nisu nikad intenzivije bavili ribarstvom i pomorstvom već stočarstvom.
 
17.01. slavi se dan zaštitnika mjesta Sv. Antona– poznatija pod nazivom „Antonja“

U blizini sela  nalazi se prekrasna uvala Mali Bok u kojoj se nalazi šljunčana plaža s kristalno čistim morem, te je po mnogima jedna od najljepših plaža Cresa.