Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup je ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Bjeloglavi sup je, s rasponom krila od 2,4 m do 2,8 m i s dužinom od 95 cm do 105 cm, jedna od najvećih ptica u svijetu koje lete. Prosječna težina mu je do 8,5 kg, a može doseći težinu i do 15 kilograma.


Svojim impresivnim izgledom i načinom života bjeloglavi supovi redovito oduševljavaju posjetitelje ovog kraja. Uz albatrosa i kondora, spada u najveće ptice letačice svijeta.

Ptica ima malu glavu, koju u letu drži spuštenu prema dolje, velika krila i kratak rep. Odrasli imaju bijelo paperje na glavi i na vratu bjelkast namreškani ovratnik, dok su mladunci tamnije boje.

Glavno stanište bjeloglavog supa nalazi se na otoku Cresu, a manji broj ih se može naći na Krku, Prviću i Plavniku. Na Cresu je lokalno ime za supa "Orel", pa je tako i selo Orlec dobilo naziv po njima.

Oni su čistači u prirodi, jer se hrane strvinama, ali nisu agresivne ptice. Supovi su nekoliko tisuća godina povezani sa ovčarima i opstali su upravo zbog ovaca. Pošto su strvinari hrane se samo mrtvim ovcama i kao takvi imaju ključnu ulogu u eko sustavu. Sup ne može živjeti bez ovčara, a ovčar bez njega. Enzimi njihova crijevnog trakta ubijaju bakterije te tako sprječavaju stvaranje zaraza.

Supovi žive u paru, a potražiti će novog druga ili družicu, samo ako prvi ugine. Godišnje ženka izlegne jedno jaje. U slijedećim mjesecima par se redovno izmjenjuje i grije jaja dok se ne izlegne mali sup. Nakon 2-3 mjeseca mladunče pokušava svoj prvi let.