Dupini - simbol čistog mora

Dupini - simbol čistog mora

U cresko – lošinjskog akvatoriju obitava kolonija dobrih dupina, koja je tu nastanjena, a to je jasni pokazatelj čistoće mora. Ova kolonija dupina broji oko 100 jedinki.

Svake godine se 01. srpnja održava DAN DUPINA - manifestacija sa ciljem njihove zaštite. Tada se uz edukativne programe o ovim čudesnim životinjama priređuju predavanja, izložbe, radionice, igre sportska natjecanja i dr.

Dupini mogu biti dužine do 4 m i teže preko 300 kg. To su društveni sisavci i svoje vrijeme rado provode u prisutnosti drugih dupina. Dupini su inteligentne životinje, pa su ljudi oduvijek osjećali naklonost i sklonost prema njima. Izaći na more u potragu za njima nije baš jednostavno. Oni provode veliki dio vremena ispod mora, pa ih je nemoguće opaziti. Da bi povećali mogućnost susreta, u potragu se ide kada je vrijeme povoljno. To znači da površina mora treba biti što mirnija, jer valovi mogu jednostavno zamaskirati leđne peraje. U najvećem broju slučajeva se opaža samo leđna peraja. Puno rijeđe opažamo njihovu prisutnost nekim skokom.

Sretnete li dupine na moru, poštujte slijedeća pravila: "Priđite im polako slijedeći smjer paralelan sa njihovim kretanjem, izbjegavajte nagle pokrete i ne mijenjate brzinu kojom i prilazite, radije pustite da oni priđu Vama. Ugasite motore svojih plovila i trudite se ne stvarati buku, ne približavajte se dupinima koji imaju mlade, ostanite sa dupinima najduže 30 minuta. Radi osobne sigurnosti nemojte plivati s njima, hraniti ih i dodirivati".

Sudjelovanjem u akciji "Usvojite dupina" pomaže se u očuvanju dupina i mora. Može se usvojiti na godinu dana, a prikupljenim novcem financira se rad Plavog svijeta. Za uzvrat ćeze dobiti majicu, certifikat o posvojenju, sliku Vašeg dupina i njegov životopis, te informativni list "Plavog svijeta" - "Aquamarin".